بار دیگر فصل اسکی فرا رسیده و اسکی دوستان وسایل مخصوص شان را از کمد بیرون آورده اند و حسابی آماده این ورزش هیجان انگیز شده اند اما اگر برای اولین بار است که می خواهید این ورزش را تجربه کنید، دانستن چند نکته مهم بهداشتی و سلامت خالی از لطف نیست؛ چه بسا که بی اطلاعی از آنها می تواند حتی جان تان را به خطر بیندازد. در این مقاله به طور خلاصه به این نکات می پردازیم.
زرد کهربایی؛ بهترین رنگ عینک اسکی
متأسفانه در اغلب موارد افراد از عینک های آفتابی به عنوان وسیله ای تزئینی استفاده می کنند و به همین خاطر در انتخاب نوع آن دقت کافی نمی شود. تمام افرادی که در فضای باز قرار دارند در خطر امواج UV بوده و سرطان چشم و بیماری های قرنیه از مهم ترین خطراتی است که این امواج ممکن است برای افرادی مثل اسکی بازان به وجود آورد. انتخاب رنگ شیشه عینک برای اسکی بازان اهمیت زیادی دارد زیرا لایه رنگی، بخشی از رنگ های طیف نور را جذب می کند و باقی آن را از خود عبور می دهد. بهترین رنگ شیشه عینک، زرد کهربایی است که خاصیت بلوک کنندگی نور آبی را دارد. از آنجایی که فرکانس نور آبی بیشتر از نورهای دیگر است، انرژی بیشتری دارد بنابراین بیشتر سطح ها می توانند آن را منعکس کنند. عینک های زرد، بخش آبی طیف را جذب می کنند، بنابراین هنگام استفاده از آنها اشیا را با وضوح بیشتری خواهید دید.
کلاه های بافتنی و پشمی کافی نیستند!
در فصل زمستان، بیشترافراد از کلاه های بافتنی و پشمی برای پوشاندن سرو جلوگیری از نفوذ سرما استفاده می کنند اما مهم ترین نکته ای که بسیاری از اسکی بازان از آن غافل می شوند، این است که این کلاه ها برای محافظت از سر هنگام ضربه کفایت نمی کند و باید از کلاه های ایمنی استفاده شود زیرا در غالب موارد، ضربه های وارده به سر، صدمات جدی و برگشت ناپذیری را ایجاد می کنند که درصورت داشتن کلاه ایمنی، هرگز پیش نخواهند آمد.
جوراب معمولی نپوشید!
انتخاب کفش مناسب، مهم ترین بخش در این رشته ورزشی است زیرا در اسکی پاها مدام در حال سرخوردن به عقب و جلوست و این مسئله در درازمدت ممکن است عوارضی را به دنبال داشته باشد، به خصوص اگر کفش کاملا اندازه پا نبوده و راحت نباشد. استفاده از کفش های مناسب و راحت، می تواند از کوفتگی یا تاول زدن پاها جلوگیری کند. کفی های دست ساز نیز می توانند راحتی بیشتری برای پا ایجاد کنند و تعادل را افزایش دهند. همچنین جوراب های اسکی خیلی بهتر و گرم تر از جوراب های نخی معمولی هستند. آنها اجازه می دهند خون راحت تر در پا جریان پیدا کند. بهتر است پیش از اینکه آنها را بپوشید پای خود را به اسپری ضدتعرق آغشته کنید.
در میان برف ها جزغاله نشوید!
مناطق برفی یا کنار دریا ۸۰ درصد اشعه خورشید را بازتابش می کنند و هرچه پوست سفید تر باشد، آسیب های وارده از این بازتابش بیشتر خواهد بود. پس اگر می خواهید اسکی کنید باید از ضدآفتاب بیشتری استفاده کنید. در مواردی که طول مدت تابش زیاد است، هر ۲ ساعت
یکبار ضد آفتاب را تجدید کنید. از آنجایی که این ضدآفتاب ها در شرایط برفی استفاده می شوند، بهتر است ضد آب بوده تا پاک نشوند. همچنین برای افزایش اثر ضدآفتاب بهتر است نیم ساعت قبل از قرارگرفتن در معرض نور خورشید از آن استفاده کنید. مصرف کرم های مرطوب کننده را نیز فراموش نکنید زیرا در سرما پوست رطوب بیشتری از دست میدهد و ممکن است ترک بخورد.
شلوارک محافظ دنبالچه بپوشید
وقتی افراد، به خصوص خانم ها به دلیل شرایط آناتومیک شان، از ناحیه باسن به زمین می خورند ممکن است استخوان دنبالچه شان که استخوان آخر ستون فقرات است دچار شکستگی شود. گاهی مواقع نیز ممکن است آسیب فقط به صورت ترک خوردگی و گاهی هم شکستگی با جا به جایی باشد که بسیار دردناک است. در این صورت فرد موقع نشستن نمی تواند به راحتی روی زمین بنشیند و باید حتما از تیوپ های بادی یا بالشتک خیلی نرم استفاده کند تا بتواند درد را تحمل کند. در این موارد معمولا درمان های طبی و فیزیوتراپی جواب می دهد اما زمانبر است و ممکن است ۳ ماه طول بکشد. گاهی اوقات نیز حتی ممکن است نیاز به عمل جراحی باشد. پس هنگام اسکی استفاده از شلوارک محافظ مخصوص دنبالچه را فراموش نکنید.
قبل از اسکی یوگا انجام دهید!
پیش از رفتن به اسکی در کلاس های یوگا یا ایروبیک نام نویسی کنید. یوگا روی تمام نقاط بدن کار می کند، عضلات را تقویت می کند و تعادل را افزایش می دهد. شما که دل تان نمی خواهد پس از اولین روزی که اسکی کردید، تمام بدن تان سفت شود و نتوانید آن را تکان دهید؟
این عینک آفتابی ضرر دارد؟!
آیا استفاده از عینک آفتابی پلورایز باعث کم سویی چشم می شود؟
دکتر فیروزه رحیمی، جراح و متخصص چشم، فوق تخصص قرنیه، استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران:
مسلما خیر. تمام امکاناتی که به یک عینک اضافه می شود برای افزایش راحتی فرد است و این مزایا هیچ وقت روی دید فرد اثر نمی گذارند. یکی از خصوصیاتی که به عینک های آفتابی اضافه می شود پلاریزه کردن آن است. این عینک ها به خصوص برای کسانی مناسب است که ساعت های طولانی در جاده رانندگی می کنند یا افرادی که شغل شان روی سطح آب است یا کسانی که اسکی می کنند و سطح زمین پوشیده از برف را در سطح افق نگاه می کنند. در واقع نور خورشید وقتی به سطح زمین می تابد در جهات مختلف منعکس می شود. عینک های پلاریزه نورهایی که به طور افقی منعکس می شوند را حذف می کنند و اجازه عبور به نورهای عمودی را می دهند تا فرد کیفیت دید بهتری پیدا کند. بنابراین ضرری به بینایی نمی رسانند. درکل، عینک های آفتابی در درجه اول به ۲ منظور استفاده می شوند؛ یکی برای اینکه شدت نورهای مرئی را برای ما کاهش دهند. خیلی از افراد هنگام خرید عینک اول از همه راجع به میزان UV آن سؤال می کنند. در حقیقت UV یکی از امتیازات عینک های آفتابی است اما وقتی نور خورشید چشم ما را اذیت می کند این موضوع ربطی به نور ماورای بنفش ندارد؛ نور ماورای بنفش یک نور نامرئی است.
پرنوری خورشید درواقع آن قسمت از نور مرئی است که ما قادر به دیدن آن هستیم. پس عملکرد عینک آفتابی در درجه اول این است که از شدت نورهای مرئی کم کند تا بتوانیم در فضای بیرون چشم مان را راحت تر باز کنیم. خصوصیت دوم عینک های آفتابی این است که نور غیرمرئی ماورای بنفش را حذف کنند. درواقع ما قادر به دیدن نور ماورای بنفش نیستیم زیرا طول موجش در طیفی است که سلول های بینایی قادر به درک آن نیستند. ما فقط می توانیم یک طیف خاصی از نورها را در طبیعت ببینیم. طول موج یا میزان UV عینک های آفتابی باید ۴۰۰ باشد زیرا چشم بشر قادر به دیدن طول موج های زیر ۴۰۰ نیست. پس این ۲ از خصوصیات اصلی عینک های آفتابی هستند. حال برخی عینک ها گفته می شود پلاریزه یا ضدانعکاس و… هستند؛ درواقع اینها خصوصیات مثبت هستند و برای راحتی چشم ما طراحی شده اند. پس نیازی به نگرانی نیست.